Menu Sluiten

Nationale raadpleging over het langetermijnbeheer van het radioactieve radiumhoudende afval

Welk beleid kiezen voor het langetermijnbeheer van radioactief radiumhoudend afval?

De historische radiumproductie bij Umicore in Olen heeft geleid tot geconcentreerde en verspreide radiumverontreinigingen op en rond de site. Sinds de stopzetting van deze productie in de jaren zeventig werden verschillende saneringen uitgevoerd en opslaginstallaties voor radiumhoudende materialen gebouwd. Daarmee werd een veilige situatie gecreëerd, maar nog geen definitieve duurzame oplossingen.

De overgrote meerderheid van de radiumhoudende materialen houdt geen of een verwaarloosbaar radiologisch risico in, maar een beperkt deel ervan zal in de toekomst wel als radioactief radiumhoudend afval beheerd moeten worden. Daarom is er nood aan een eindbestemming voor dit afval, zodat de veiligheid van de komende generaties gegarandeerd blijft zonder dat de verantwoordelijkheid op hun schouders valt.

Een belangrijke stap die hiervoor gezet moet worden, is het vastleggen van een beleidskader om een definitieve beheeroplossing voor het radioactieve radiumhoudende afval mogelijk te maken. Zoals wettelijk bepaald, zal NIRAS hiervoor een voorstel formuleren, dat het voorwerp zal uitmaken van een nationale raadpleging.

Nationale raadpleging

Het is de taak van NIRAS om voor elke afvalcategorie een voorstel voor een nationaal beleid voor te leggen aan de federale regering zodat deze een beslissing kan nemen. Dat gebeurt onder andere via een ontwerpplan waarin concreet uitgelegd wordt welke beheeroplossing NIRAS voorstelt en waarom. De volgende stap is een nationale raadpleging. Dat gebeurt via een online bevraging vanaf 2 december 2024 tot en met 2 maart 2025.

Bekijk hier alle wettelijke documenten

Neem deel aan de nationale raadpleging

wat doet niras

WAT DOET NIRAS?

Als dienst aan de gemeenschap beheert NIRAS, de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen, al het radioactieve afval in België, nu en in de toekomst, door oplossingen te ontwikkelen en uit te voeren met respect voor de samenleving en het leefmilieu.